Powiatowy Lekarz Weterynarii w Wejherowie informuje:

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Wejherowie informuje, że od 10 maja 2023 r. weszło w życie Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 maja 2023 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (Dz.U. z 2023 r. poz. 866), zgodnie z którym zostały obniżone wymagania dla gospodarstw utrzymujących świnie wyłącznie w celu produkcji mięsa na użytek własny.

Hodowcy utrzymujący świnie w celu produkcji mięsa na użytek własny w dalszym ciągu są zobowiązani do:

  • Utrzymywania świń w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne
  • Zabezpieczenia budynku, w którym są utrzymywane świnie, przed dostępem zwierząt wolnożyjących oraz domowych
  • Wyłożenia mat dezynfekcyjnych przed wejściami do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość – nie mniejsza niż lm, a także stałego utrzymywania tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego
  • Karmienia świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolnożyjących i domowych
  • Używania przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności
  • Umieszczenia przy wejściu do budynków, w których utrzymywane są zwierzęta tablic z napisem „Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony”
  • Przechowywania dokumentacji weterynaryjnej dotyczącej przebiegu leczenia, przeprowadzonych zabiegów weterynaryjnych oraz padłych zwierząt, przez okres 3 lat
  • Przestrzegania zakazu skarmiania zwierząt odpadami gastronomicznymi lub materiałem paszowym zawierającym odpady gastronomiczne lub z nich otrzymanym
  • Używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności
  • Umieszczenie przy wejściu do budynków, w których utrzymywane są zwierzęta tablic z napisem „Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony”
  • Przechowywanie dokumentacji weterynaryjnej dotyczącej przebiegu leczenia, przeprowadzonych zabiegów weterynaryjnych oraz padłych zwierząt, przez okres 3 lat
  • Przestrzeganie zakazu skarmiania zwierząt odpadami gastronomicznymi lub materiałem paszowym zawierającym odpady gastronomiczne lub z nich otrzymanym
  • Wprowadzanie do gospodarstwa jedynie świń zaopatrzonych w świadectwo zdrowia
  • Sporządzenie przez posiadaczy zwierząt spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki oraz bieżące aktualizowanie tego spisu;
  • Prowadzenie rejestru wjeżdżających na teren gospodarstwa środków transportu do przewozu świń, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie;
  • wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie;
  • uniemożliwienie osobom postronnym wchodzenia do budynków, w których są utrzymywane świnie;
  • stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń (ASP), w tym mycia i odkażania rąk oraz oczyszczania i odkażania obuwia oraz bieżącego oczyszczania i odkażania narzędzi oraz sprzętów wykorzystywanych do obsługi świń;
  • monitorowanie i zwalczanie gryzoni;
  • Wprowadzania do gospodarstwa jedynie świń zaopatrzonych w świadectwo zdrowia
    Zmiany znoszą obowiązek:

    • sporządzenia przez posiadaczy zwierząt spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki oraz bieżącego aktualizowania tego spisu;
    • prowadzenia rejestru wjeżdżających na teren gospodarstwa środków transportu do przewozu świń, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie;
    • wykonywania czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie;
    • uniemożliwienia osobom postronnym wchodzenia do budynków, w których są utrzymywane świnie;
    • stosowania przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń (ASF), w tym mycia i odkażania rąk oraz oczyszczania i odkażania obuwia oraz bieżącego oczyszczania i odkażania narzędzi oraz sprzętów wykorzystywanych do obsługi świń;
    • monitorowania i zwalczania gryzoni;
    • dodatkowo, na obszarach objętych ograniczeniami (powiat wejherowski nie jest objęty ograniczeniami), nie będzie obowiązku wykładania mat dezynfekcyjnych przed wejściami i wyjściami do gospodarstwa, a także przed wjazdami i wyjazdami z takich gospodarstw, a przy uboju świń na użytek własny, badanie laboratoryjne w kierunku ASF, będzie wykonywane tylko w przypadku podejrzenia wystąpienia ASF.

    Należy mieć na uwadze, że zmiany wprowadzone powyższym rozporządzeniem odnoszą się jedynie do hodowców utrzymujących świnie do produkcji mięsa na użytek własny, nie dotyczą hodowców wprowadzających zwierzęta, mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego do obrotu, którzy są zobowiązani do spełnienia poniższych wymagań:

    • Utrzymywanie świń w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne
    • Zabezpieczenie budynku, w którym są utrzymywane świnie, przed dostępem zwierząt wolnożyjących oraz domowych
    • Wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość – nie mniejsza niż lm, a także stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego
    • Karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolnożyjących i domowych
    • Używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności
    • Umieszczenie przy wejściu do budynków, w których utrzymywane są zwierzęta tablic z napisem „Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony”
    • Przechowywanie dokumentacji weterynaryjnej dotyczącej przebiegu leczenia, przeprowadzonych zabiegów weterynaryjnych oraz padłych zwierząt, przez okres 3 lat
    • Przestrzeganie zakazu skarmiania zwierząt odpadami gastronomicznymi lub materiałem paszowym zawierającym odpady gastronomiczne lub z nich otrzymanym
    • Wprowadzanie do gospodarstwa jedynie świń zaopatrzonych w świadectwo zdrowia
    • Sporządzenie przez posiadaczy zwierząt spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki oraz bieżące aktualizowanie tego spisu;
    • Prowadzenie rejestru wjeżdżających na teren gospodarstwa środków transportu do przewozu świń, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie;
    • wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie;
    • uniemożliwienie osobom postronnym wchodzenia do budynków, w których są utrzymywane świnie;
    • stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń (ASP), w tym mycia i odkażania rąk oraz oczyszczania i odkażania obuwia oraz bieżącego oczyszczania i odkażania narzędzi oraz sprzętów wykorzystywanych do obsługi świń;
    • monitorowanie i zwalczanie gryzoni.Ponadto, w związku ze zwiększoną zachorowalnością na wysoce zjadliwą grypę ptaków – HPAI u dzikiego ptactwa,
      Powiatowy Lekarz Weterynarii przypomina o nakazach i zakazach obowiązujących wszystkie gospodarstwa utrzymujące drób, tj.:

      • Zakaz wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym jest utrzymywany drób, zwłok dzikich ptaków lub tusz ptaków łownych;
      • Nakaz utrzymywania drobiu w sposób wykluczający jego dostęp do zbiorników wodnych, do których mają dostęp dzikie ptaki, oraz zakaz pojenia ptaków wodą z tychże zbiorników
      • Nakaz zgłaszania do powiatowego lekarza weterynarii miejsc, w których jest utrzymywany drób lub inne ptaki, z wyłączeniem ptaków utrzymywanych stale w pomieszczeniach mieszkalnych,
      • Nakaz utrzymywania drobiu, z wyłączeniem kaczek i gęsi, w izolacji od dzikich ptaków,
      • Nakaz przechowywania paszy i ściółki dla drobiu i ptaków utrzymywanych przez człowieka w sposób zabezpieczający tę paszę i ściółkę przed kontaktem z gryzoniami i dzikimi ptakami oraz ich odchodami,
      • Nakaz karmienia i pojenia drobiu i ptaków utrzymywanych przez człowieka w zamkniętym pomieszczeniu lub osłoniętym miejscu w sposób zabezpieczający paszę i wodę przed dostępem dzikich ptaków oraz ich odchodami,
      • Nakaz lokalizowania gniazd dla drobiu wewnątrz budynków,
      • Nakaz powstrzymania się przez osoby, które w okresie ostatnich 48 godzin uczestniczyły w polowaniu na ptaki łowne, od wykonywania czynności związanych z utrzymywaniem drobiu,
      • Nakaz dokonywania codziennego przeglądu stad drobiu oraz prowadzenie dokumentacji zawierającej informacje o wystąpieniu objawów klinicznych.

This entry was posted in Aktualności. Bookmark the permalink.