„Weki z Pomorskiej spiżarni”
Konkurs na najlepsze przetwory przygotowane z surowców roślinnych lub zwierzęcych. Co najmniej 50 proc. użytych w procesie produkcji składników pochodzić musi z własnego gospodarstwa.
W konkursie można zgłaszać zarówno produkty wytwarzane zgodnie ze starymi recepturami, ale również zupełnie nowe przetwory. Ważne jest, aby produkować je w sposób niemasowy.
Produkty będą oceniane w sześciu kategoriach: produkty i przetwory mięsne oraz rybne, produkty mleczne, produkty pszczelarskie, przetwory owocowe, przetwory warzywne oraz oleje i octy.
W konkursie wystartować mogą osoby fizyczne, prowadzące działalność w formie rolniczego handlu detalicznego.
Dostarczone do komisji konkursowej produkty muszą być zawekowane lub zamknięte w odpowiednie opakowania. Muszą być też opisane, a termin przydatności do spożycia nie może być krótszy niż 10 dni od daty dostarczenia.
Regulamin: